Välillä sitä sattuu kokeneemmallekin ponien kunnostelijalle pieniä (ja välillä vähän isompiakin) mokia. Itse en kyllä ole mikään kokenut ponien kunnostelija, joten mokia on sattunut. Joten tähän väliin ajattelin pitää pienen luennon mokista, joita ponien kunnostamisessa voi sattua ja joita kannattaa tietenkin yrittää välttää. Sekaan voin sujautella myös hieman vinkkejä ja neuvoja, joita nyt sattuu putkahtamaan mieleen.

1. Ponin karvojen silitys

- Muista aina kastella karvat kunnolla ja mielellään myös silitysalusta. Näin vältät karvojen sulamisen.

- Itse en ainakaan koskaan uskalla pitää rautaa kuumemmalla kuin "kaksi pistettä".

- Ponit, joilla on jotain "erikoiskarvaa", kuten esimerkiksi Sunshine-ponien väriä vaihtava karva; ovat herkempiä sulamisella, joten ole niiden kanssa erityisen varovainen. Itse onnistuin yhdeltä Sunshine-ponilta sulattamaan osan hännästä kun en ollut kastellut häntää tarpeeksi.

- Karvan sulaminen tapahtuu silmän räpäyksessä, joten sitä ei voi enää pysäyttää kun sulaminen on alkanut.

- Myös tinseleitä voi yrittää silittää suoraksi, mutta niiden kanssa kannattaa olla myös varovainen. Itse en ole onnistunut niitä sulattamaan, enkä tiedä paljonko ne lämpöä kestävät, mutta aina parempi olla varovainen.

- Karvoja kannattaa silitellä pienissä erissä, jolloin ne siliävät paremmin. Pienemmät erät ovat myös sen takia parempia, että vahingon sattuessa koko häntä/harja ei mene pilalle.

- Harjan silityksessä kannattaa varoa, ettei silitä karvoja liian "tiukassa kulmassa", jottei harjaan tule ns. taitosta. Tätä taitosta voi olla aika vaikea saada suoraksi. Esimerkki tälläisestä mokasta alla...

2. Ponin kropan ja karvojen pesu

- Mikäli haluat pestä ponin kunnolla niin suosittelen ponin avaamista ruostumisen ja homeen välttämiseksi. Ponikeräilyni alkuaikoina pesin pari ponia avaamatta niitä ja jälkeenpäin seurauksena oli tietenkin häntäruostetta. Ei tullut ekalla kerralla edes mieleen, että se vesi oikeasti voi mennä sinne ponin sisään.

- Hyvää perusjälkeä saa esim. Fairylla, vedellä ja lasten hammasharjalla.

- Varovaiseen pesuun voi käyttää kosteaa liinaa tai toinen hyvä vaihtoehto on esimerkiksi "Taikasieni". Taikasienen ei tarvitse olla märkä vaan vain kostea, jolloin se sopii erinomaisesti sellaisten ponien pesuun, joita ei ole tarkoitus avata. Taikasienellä saa muutenkin mielestäni parempaa jälkeä kun pelkällä saippualla ja vedellä ja se on silti hellävarainen esimerkiksi symboleille jos ei hirveästi rupea hinkkaamaan. Itse olen Taikasienellä saanut mm. maalitahroja irti ponista.

- Karvojen pesuun olen yleensä käyttänyt vain vettä ja hoitoainetta. Muistathan tässäkin olla todella varovainen jos et aio avata ponia.

3. Vaikeampien tahrojen puhdistus

- Vaikeampien tahrojen puhdistukseen voi käyttää kynsilakan poistoainetta. Sen kanssa kuitenkin pitää varoa ponin maaleja (eli symboleja ja silmiä, sekä poskipunia) ja poni pitää huuhtoa hyvin jälkikäteen. Mutta se irroittaa hyvin likaa, joka ei pelkällä pesulla lähde. En tiedä miten esimerkiksi helmiäispinnoitettu poni reagoi kynsilakan poistoaineeseen, joten sellaisiin poneihin en ainakaan lähde suosittelemaan, kun ei omakohtaista kokemusta ole.

- Esimerkiksi pippurilikaa voi yrittää saada pois keittämällä ponin ja kloriittihoidolla.

- Keittäessäsi ponia, ole varovainen ettei poni osu kattilan reunoihin, ettei muovi vahingossa sula. Keittämisen jälkeen käytä ponia kylmässä vedessä, jotta muovi kovettuu takaisin muotoonsa. Kuuma muovi voi nimittäin muotoutua uudestaan helposti ja sattaa tulla asentovirheitä.

- Kloriitti kuivattaa ponin karvoja, joten muista se mikäli uitat ponia kloriitissa. Itse olen käyttänyt kloriittipullon kyljessä olevaa ohjetta ja vaikeampiin tahroihin "raakaa" kloriittia, eli ns. kloriittilappuja.

- Kloriitti saattaa myös haalistaa tai kellastuttaa ponia, joten tarkkaile ponia aina välillä.

- Apteekissa myytävä aknevoide voi myös haalistaa ponin tahroja. Esimerkiksi monet tussitahrat lähtevät hyvin. Itse olen käyttänyt Brevoxyl-ainetta, joka maksaa muistaakseni noin 8€ tuubi.

- Aknevoiteen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se saattaa myös haalistaa poneja. Esimerkiksi pinkit ja vaaleanpunaiset ponit ovat herkkiä. Oman kokemuksen mukaan ainakin Pina Colada, Starlight ja Wave Runner menettävät väriään aknevoidehoidossa, joten niiden kanssa pitää olla varovainen.

HUOM! Kaikki vinkit ja neuvot perustuvat omiin kokemuksiin ja kokeiluihin, joten ne saattavat olla puutteellisia. Esimerkiksi aknevoidetta, kynsilakanpoistoainetta tai kloriittia käyttäessä suosittelen käyttämään aina omaa harkintaa ja muistutan, että tälläiset vahvat aineet saattavat joskus reagoida odottamattomallakin tavalla. Näin ollen en siis ota vastuuta siitä jos luettuasi näitä vinkkejä, teet kuten minä ja ponillesi tapahtuu jotain.

 

Heh.. tarkoitus oli oikeastaan kirjoittaa vain niistä mokista joita itselle on sattunut, mutta taisi tulla sittenkin tällä kertaa vain tälläistä pientä yleistä ohjeistusta. Täytyy myöhemmin päivitella tätä kirjoitusta ja lisätä pari kuvaa siitä miten olen itse onnistunut mokaamaan yrittäessäni kunnostaa ponia. Aloittelijalle voin ainakin neuvoksi kertoa, että kannattaa tutkia ennen kuin aloittaa ponia enempää kunnostelemaan. Ponin pesuun on paljon hyviä vinkkejä ja aineita, joita voi käyttää, mutta on myös paljon aineita joita ei missään nimessä kannata käyttää. Mikäli olet myös epävarma taidoistasi niin älä lähde kunnostamaan harvinaista ja arvokasta ponia jos et tiedä mitä teet. Aina voi olla vaarana, että kaunis poni menee pilalle jos taitamaton mokaa. Kunnostusurakat kannattaa siis aloittaa yleisimmistä poneista, jotta taito kehittyy. Itse yritän aina kunnostaa ponin oli se sitten kuinka baitti tahansa. Siitä saa aina harjoitusta, eikä haittaa jos kaikki ei aina onnistu kuten pitää, sillä mokia saattaa sattua jokaiselle. Onneksi en itse ole vielä varsinaisesti pilannut mitään ponia aivan kokonaan. Ja pahimmat mokat ovat sattuneet poneille, jotka jo muuten ovat huonokuntoisia tai pelastamattomissa.